інститут аграрних ресурсів та регіонального розвитку

Національна академія аграрних наук

16 липня 2025 року на базі Інституту аграрних ресурсів та регіонального
розвитку Національної академії аграрних наук України було проведено “День
поля Закарпаття – регіональні аграрні дослідження в дії ”
Виконуюча обовʼязки директора Інституту АР РР НААН, кандидат
сільськогосподарських наук Ольга Матієга привітала учасників зібрання.
В заході прийняли участь науковці, керівники державних установ,
представники сільськогосподарських підприємств, агрокомпаній, зокрема ТзОв
“Агро Екотехнік “,ФГ “Фенікс БНГ”,  ТОВ “Агростар ЮГ”,ФОП “Кенез Б.Б”.
Серед ключових доповідей – виступ начальника відділу економіки та
агропромислового розвитку Берегівської РДА, яка окреслила основні напрями
розвитку галузі рослинництва.
Учасники обговорили сучасні виклики в рослинництві та потенційні
загрози галузі, шляхи підвищення ефективності вирощування зернових та
овочевих культур, зокрема в умовах зміни клімату.
Про сортові ресурси зернових культур доповіла Лідія Постоєнко, а про
технології виробництва продукції рослинництва – Станіслав Федотов. Особливу
увагу учасники заходу приділили адаптації рослинництва до кліматичних змін
та інноваційним підходам до вирощування сільськогосподарських культур. Ці
питання висвітлили Світлана Кормош, Василь Канайло та Олена Мисько –
провідні фахівці Інституту аграрних ресурсів та регіонального розвитку.
Після доповідей учасники та гості заходу оглянули демонстраційний
полігон сортів сільськогосподарських культур селекції наукових установ
системи НААН України, де представлено:

  • 6 сортів пшениці ярої,  
  • 22 сорти ячменю ярого, 
  • 10 сортів вівса ,
  • 4 сорти проса зернового,
  • -5 сортів гречки,
  • 4 сорти сої культурної,
  • 18 гібридів кукурудзи, 
  • 10 сортів картоплі,
  • 2 сорти конопель посівних,
  • овочеві культури (кабачки,патисони,буряк столовий,гарбузи),
  • 5 сортів тютюну
  • 4 сорти пряноароматичних культур.
    Окрім цього, учасники мали можливість ознайомитись з селекційними та
    насінницькими посівами кукурудзи, тютюну, сої , картоплі, овочевих та пряно-
    ароматичних культур.