У статті проведено аналіз історичних матеріалів щодо походження винограду, становлення, особливості формування сучасних наукових колекцій та оцінка наявних колекційних сортів, а також рекомендовано для умов Закарпатської області нові перспективні сорти винограду столового та технічного напрямку з стійкістю до несприятливих біотичних та абіотичних факторів середовища – Аркадія, Флора, Восторг, Кобзар (столові сорти), Загрей, Мускат Одеський (технічні сорти).
A cikk a szőlő eredetével, kialakulásával, a modern tudományos gyűjtemények jellemzőivel és a meglévő gyűjtési fajták értékelésével kapcsolatos történelmi anyagokat elemzi, valamint a kárpátaljai régió adottságaihoz ajánlott új perspektivikus csemege és borszőlő fajtákat kutatja, amelyek ellenállnak a káros biotikus és abiotikus környezeti tényezőknek – Árkádia, Flora, Delight (Vostorg), Kobzar (csemegeszőlő fajták), Zagrey, Muscat Odessa (borszőlő fajták).